lauantai 14. helmikuuta 2009

Sisustamista - olohuone (versio 0.1)

Alakerrassa ruokailutila ja keittiö, olohuone ja työtila ovat yhtä suurta kokonaisuutta. Työtila on olohuoneen jatkeena vähän kuin alkovi.

Olohuoneen kalusteet saa ja pitää hankkia uudet. 90-luvulla hankitut pyökkikalusteet ja saumoistaan ratkeilevat sohvat -adios teille vaan!

Kalustusmietinnät lähti liikkeelle siitä, että työtilan peräseinälle laitettaisiin vuodesohva. Seinä on 200cm levyinen, joten pitäisi olla aika pieni ja kevytrakenteinen sohva. Askon Care vuodesohva (vuodekoko 130x194cm) on tässä vaiheessa ykkösvaihtoehto. Vuodesohvan yläpuolelle saisi hyvin vielä seinään kiinnitettäviä kaappeja, esim. 4x40cm.

Työpöytä ikkunaseinällä saa sekin olla pieni ja kevyt, mielellään siirreltävä. Sellainen että se olisi useammin tyhjä kuin täynnä roinaa = nykytilanne... Yksi vaihtoehto voisi olla Ikea Malm apupöytä ja valkoinen "kuppituoli" (kulmikas + pyöreä). Toinen vaihtoehto olisi pyöreä pöytä ja kulmikas tuoli.

Säilytyskalusteista tällä hetkellä miellyttävät eniten Ikean Bestå, valkoisena. Työtilan puolella olisi 60x192x40cm (lxkxs) kokoinen hylly, ovena joko rulo-ovi tai sitten kolme neliönmuotoista ovea. Bestå-kalustus jatkuisi ikäänkuin kulmaratkaisuna olohuoneen puolelle samankokoisella kalusteella kuin työtilassakin. Tässä kuitenkin keskimmäinen kaapinovi voisi olla lasia. Tämän vieressä voisi olla matala tv-taso (120x38x40cm) ja tv:n päällä vielä joku seinään kiinnitettävä kevyt hylly tai säilytysratkaisu.

Olohuoneen ikkunaseinän terassinpuoleiseen päätyyn olen kaavaillut Bestå-sarjan syvempää kaappia, 180x64x60cm. Ikkunat on tällä hetkellä mitoitettu 70cm lattiasta, joten tuo näyttäisi hyvältä ikkunoitten alla. Ja tämän kokonaisuuden päälle tulisi se haaveiltu Tuplakupla :) Sain jo kullanarvoisen vinkin, että Tuplakupla olisi helmikuussa Askossa tarjouksessa!

Tällä hetkellä on myynnissä paljon isokokoisia divaanisohvia. Sellaisista silmää miellyttää kovasti Ikean Kramfors -tyyppiset sohvat. Tuossa nimenomaisessa mallissa olisi hyvää se, että myös selkänojat on tehty istuttavaksi. Sijoittaisin sohvan niin, että selkä olisi terassin seinää päin ja divaaniosa olisi keittiön puoleisella reunalla. Se joka kokkailee, voisi seurustella myös sohvalla istuvien kanssa, näkymä säilyisi avoimena.

Ikkunaseinän tuntumassa, jossakin kohtaa leveän matalan kaapin ja työpöydän välimaastoissa näyttäisi ainakin paperilla hyvältä Fatboy Island, pyöreä lattiatyyny. Tämä yhdessä Tuplakuplan kanssa olisivat niitä pyöreitä elementtejä, kaapit ja hyllyt kulmikkaita.

Lattia on alakerrassa vaaleaa parkettia, kaapit ja hyllyt luultavasti valkoisia. Sohva voisi olla vaalea, vuodesohva sitten ehkä värikkäämpi..?

Olohuoneen ikkunaseinällä on yksi kapea ja korkea (60x270cm) ikkuna. Sen ympäristö pitäisi rauhoittaa niin että ikkuna pääsee kunnolla esiin. Houkuttelisi laittaa hyllyt ikkunan molemmille puolille, mutta ikkuna jäisi sitten sinne keskelle liian ahtaaseen paikkaan.

Noh, tämä on sellainen paperille suunniteltu versio. Saas nähdä mitkä on suunnitelmat sitten kun siellä olkkarissa pääsee ihan oikeasti tepastelemaan ja katsomaan tilaa ihan kunnolla.