torstai 4. elokuuta 2011

Puutarhan muotoja

Puutarhatyöt etenevät pikkuhiljaa. Heinäkuussa ruvettiin käsipelillä tasaamaan maata, ihan vähän vaan piti ottaa isojen puiden ympäriltä lapiolla ennen kaivurin tuloa, mutta loppujen lopuksi ilman koneita on tänä kesänä toistaiseksi tehty kaikki.

Ensin pohjamaasta poistettiin näkyvät kivet ja haravoitiin rautaharavalla. Keskikesän rankkasateet armottomasti paljastivat maan kuoppaisuuden, joten ei auttanut muu kuin ruveta kääntämään pintamaata lapiolla. Lapio kolahteli kiviin jatkuvasti ja kiviä ruvettiin kasaamaan tontin reunoille talteen. Tässä kuvassa näkyy jo käännettyä ja haravoitua maata, mietinnässä mitä tehdä noille kaikille kiville.



Takapiha on kahdessa tasossa, "yläpiha" (jossa nyt trampoliini) ja "alapiha", johon tulee nurmikko. Jotta raja ala- ja yläpihan välillä ei olisi niin suoraviivainen, päätettiin yläpihaa pyöristää vähän alapihan puolelle ja rajata se pyöristys isommilla kivillä. Ylhäällä kuvassa punaisen norsun takana olevat kivet ovat juuri sitä rajausta. Maa sinne kivien taakse on lapioitu L:n muotoisen takapihan "toisesta siivestä".

Alla olevassa kuvassa näkyy miten kivet maastoutettu pihaan. Yläpiha on tasoitettu myös sieltä pyöreästä osasta ja sen eteen tehty "medium"-kivistä hiekkalaatikko. Pohjalle laitettiin pyöreitä kiviä, sitten kivituhkaa, päälle trampoliinin rikottu, vanha matto ja lopuksi hiekkalaatikkohiekkaa.



Kuvissa ruskeat haravoidut alueet ovat käännettyä pohjamaata, johon tulee multaa ja nurmikko. Pihan kaadot menivät luontevasti kaarevaan muotoon, joten päätettiin tehdä lasitetulta kulmaterassilta polkuja. Kivituhka tuo nätisti myös kivien muodot esiin. Vasemman puoleinen polku johtaa ison männyn takaa kivimuurille, sinne vielä jotain kivaa johon kohdistaa katse. (Ihastuttava elementti japanilaishenkiseen kivipuutarhaan olisi voinut olla Sepon vanha Hiace, mutta valitettavasti se on jo matkalla Afrikkaan.) Oikean puolinen polku johtaa yläpihalle, polun päähän tulee joskus valkoinen huvimaja. Kivituhkapolkujen ansiosta välttyy nyt myös nurmikon leikkaamiselta kivien reunoilta.



Pohdintaa on aiheuttanut myös trampoliinin paikka. Halkaisijaltaan 4,3-metrinen Aconin trampoliini on niin painava, että ei kuvitellakaan laittavamme sitä nurmikolle. Sitä ei jaksa nostaa eikä viitsi kyyristellä trampoliinin alla ruohikkoa leikkaamassa. Ratkaisuksi löytyi varaston pääty ja nurmikon sijaan alue päällystetään tuolla samalla kivituhkalla. Alunperin tuohon päätyyn piti tulla pihakeinu ja kaunis kukkapenkki, mutta vielä muutaman vuoden ajan lapsiperheen pihan toiminnallisuus vie voiton ja otetaan ne rauhalliset keinuttelut sitten myöhemmin.



Kivituhkaa levitettiin myös etupihalle. Ideana että kivituhka on pohjalla ja jonain vuonna ohut asennuskerros kivituhkaa lisää ja unikiviä latomaan. Tarkkaavaiset huomaavat kuvasta, että me nykyään huristelemme kaikki omilla pyörillä - ei enää turvaistuimia tai apupyöriä!



Viimeiset kivituhkat levitettiin torstaina 4.8.2011 klo 22. Tuntia myöhemmin alkoi rankkasade - saatiin luonnollinen tasaus kivituhkapinnalle. Eikä tarvinnut maksaakaan mitään ;)