maanantai 20. huhtikuuta 2009

Tekniikkapläjäys

Kaivurimies ja kvv-urakoitsija siirsivät putkityöt tiistaille. Sehän sopi meille, sillä nyt järjestyi yksi päivä aikaa käydä allekirjoittamassa sopimukset Vaasan Sähkön, Vaasan Veden ja Vaasan Ekolämmön kanssa.

Tonttikeskus on tilattu ja valinta kohdistui E avenuen Potentia Mix -malliin. Kiitämme kannustavasta palautteesta valinnan suhteen :)



Tässä tapauksessa sähköurakoitsijana toimii isäntä itse, tunnetaan näissä piireissä myös nimellä Paulimies (* Tonttikeskus asennetaan paikoilleen tämän viikon aikana, minkä jälkeen Vaasan Sähkö tulee kytkemään kaapelin jakeluverkkoonsa. Vaasan Sähkö on laatinut hyvän ohjekuvan tonttikeskuksen sijoittamiseen. Kun tonttikeskus asennetaan jo nyt lopulliseen paikkaansa, rakentamisaikana ei tarvitse tilata "tavallista sähköä" kalliimpaa työmaasähköä.

Ekolämmön matalaenergiaputket jatketaan samassa kaivannossa tekniseen tilaan odottamaan maalämpöpumpun asennusta. Matalaenergiaverkkoa saa käyttää sekä lämmittämiseen että viilentämiseen. Lämmittämiseen riittää maalämpöpumppu, mutta viilentämiseen tarvitaan jäähdytyspatterilla varustettu ilmanvaihtokone. Ekolämmön putket viedään samassa kaivannossa lämpöeristettyinä, niin ei mene lämpö myyrille.

Homman juju on siinä, että helteiden aikaan pidetään huoneilma tasaisesti parinkymmenen asteen lämpötilassa ja siirretään ylimääräinen lämpöenergia matalaenergiaverkkoon. Mitä enemmän lämpöä siirretään kesän aikana maaperään, sitä enemmän sieltä saadaan lämpöenergiaa lämmityskauden aikana. Tavoitteena on pitää tasainen lämpötila ympäri vuoden.

Kvv-urakoitsija asentaa tarvittavat vesi- ja viemäriputket keskiviikkona. Vaasan Vesi tuo vesimittarin, kun ei ole enää jäätymisen vaaraa.

Kuva tontilta: alimmaisena harmaa viemäriputki, vasemmalla musta vesijohtoputki ja oikealla punainen hulevesiputki. Vaasan Veden hyvä ohjekuva asennusta varten.



Tarvittavia salaoja- ja pintavesiputkia on käyty katsastamassa rautakaupoissa. Starkki laski odottaessa tarjouksen, mutta K-Raudan tarjousta odotellaan edelleen sähköpostiin. 6-metristen putkien toimitus tontille on sen verran edullinen, ettei nyt pääsekään ajelemaan pitkällä kärryllä.
Uhhuh, olipas vaikeita termejä... Viemäriasioista puheenollen, nyt on myös työmaa-wc tilattu. Ykkösvessat on paikallinen yritys, joten toimitus järjestyi jo keskiviikoksi. Nykyään työmaalla täytyy olla wc sekä ympäristö- että työsuojelulakien velvoittamana. Taukotilana saadaan ainakin alkuun käyttää naapurista vapautunutta työmaavaunua, ehkä jokin varastokontti vielä tarvitaan isommille työkaluille.

*) Pauli toimi sähköurakoitsijana vuosituhannen vaihteessa Vantaalla tuttavien luona. Perhe käytti tekijöistä nimiä putkimies, remonttimies jne. ja kun perheen 5-vuotias kuuli Paulia kutsuttavan vain nimellä "Pauli", päätteli hän loogisesti ammattinimikkeeksi "Paulimies" :)